DARI IBU UNTUK PEMINAT BLOG

Saturday, July 25, 2009

KERETAKU DAH MERAJUK

AHAD (25/7/09)

Sehingga hari ni (Ahad) bermakna dua minggu sudah kita melewati bulan Julai. Disepanjang bulan julai ini dah dua kali kereta kesayangan ibu buat hal. Dipenghujung bulan Jun yang lalu ibu dan zeti terpaksa meredah sungai dan denai untuk menjejakkan kaki kami ke destinasi masing-masing. Apa taknya terpaksa menyeberangi sungai (jalan raya dah ...) meredah denai (short cut) untuk menghantar zeti ke tadika dan ibu pulak terpaksalah berdiri dicelah-celah lelalang (orang ramai) panjang diperut bas yang panjang tapi pendek. Akhirnya sampailah kami ke destinasi masing-masing.tepat pada waktunya. Itulah yang kami lalui sepanjang minggu tersebut. Dipenghujung minggu barulah babah dapat melihat apa masalah yang telah dialami oleh kereta yang telah berkhidmat dengan ibu selama 6 tahun, seusia zeti.

Alhamdulillah setelah dibaiki maka minggu seterusnya dapatlah ibu dan zeti ke destinasi kami tanpa melalui halangan-halangan tersebut. Tapi pertengahan minggu ini dia buat hal lagi, angaknya dia merajuk kot ... bila terdengar ibu dan zeti ada berkata-kata yang zeti nak naik kereta baru. Alahai kesihan dia kan ... sebenarnya memanglah ibu dan zeti ada hasrat nak berkereta baru .... tapi taklah sampai nak melupakannya (kereta tersebut). Tapi kalau dia ashik buat hal aja .... nampak gaya kenalah "let go to the zoo ....."

Maka pada hari Khamis yang lalu kereta tersebut bermasalah lagi (dah lah hari tu zeti lambat) kereta pulak semput tapi dengan adanya babah ketika itu, kereta tersebut pulih kembali dan kami pun bertolak ke tempat kami dengan senang hati tapi nasib tak baik, punch kad ibu merah hari tu .... Masih oklah lagi sebab baru satu merah. Keesokkan harinya kereta tu ok sekerat jalan aja dan tetiba aja dia mati (dilaluan sibuk lak tu ...). Hai, tak boleh jadi ni ... zeti dah mula ajak ibu keluar dan di belakang dah banyak kereta berbaris dan ada dah mula bunyikan hon. Dengan muka selamba aja, ibupun keluar dan terus menolak kereta ke tepi jalan dan kebetulan terdapat parking kosong di situ. Tak bergerak pulak tu .... tapi dengan bantuan mereka (orang ramai) kereta tersebut dapatlah di letakkan ke tempat parking dan ibu dengan zeti tak pandang kiri kanan lagi, terus ambil beg dan berjalan laju ke tadika zeti. Selamatlah ibu hari tu .... punch kad pun alhamdulillah tak merah.

Petangnya pulak, selepas ambil zeti ibu pun terus ke kereta untuk melihat apakah dia masih merajuk lagi tapi alangkah terkejutnya ibu kerana kereta tersebut tak berkunci, yang dikunci cuma pintu kiri hadapan aja ..... Ish ish ish ..... ibu ni cuai betul kan .... nasib baik ibu guna kunci setering. Bila dicuba hidupkan injin, tak mahu juga, nampak gaya dia dah merajuk terus. Tak apalah kalau dia nak merajuk, ibu cari baru kan ..... Maka tersadailah dia di tempat tersebut sehingga semalam (Ahad), barulah kami dapat membawanya ke tempat kami. Itupun setelah bersusah payah ibu dan babah menolaknya. Kesihan babah termengah-mengah dia menolak dimana ibupun turut sama menolak dan akhirnya sampai juga ke destinasinya. Kata babah dia dah minta kawannya datang untuk mengambil kereta tersebut. Nampak gaya tak dapatlah nak dapat RM5,000 sebab kereta tu dah tak mahu jalan dan kenalah ditolak aja kereta tersebut.

Bila ibu lihat kereta tu .... sayang rasanya nak dilepaskan. Sebenarnya dia tak bermasalah cuma ibu aja yang tak pandai jaga dia ... biar aja dia tanpa selalu diservis. Niat dihati nak uruskannya minggu ni tapi dia dah buat hal .... agaknya tak larat lagi nak menunggu ibu uruskannya. Ibu bukannya tak mahu nak uruskannnya cuma ongkosnya masih kekurangan. Almaklumlah baru uruskan angah ke KPTM dan along pulak baru mula kembali ke kolejnya. Gaji ibu pun masih lagi ditahap lama maka tak dapatlah nak uruskannya ..... Walau bagaimanapun terima kasihlah sebanyak yang ada kepada kereta tersebut, sebab sepanjang khidmatnya kepada ibu cuma sekali dua aja dia buat hal. Tapi dah tersurat dia akan pergi jua .... seperti juga ibu kan .... Walaubagaimanapun ibu reda pemergiannya itu ... Nampak gaya minggu ni kenalah naik bas lagi. Sebenarnya seronok gi kerja naik bas ni ...., tapi yang tak seronoknya bila balik ... susah nak dapat bas. Mudah-mudahan minggu ni minggu yang ceria buat ibu ....

0 ulasan: