DARI IBU UNTUK PEMINAT BLOG

Monday, September 7, 2009

PERGI SHOPPING KE BINTANG, BANGI

Pagi Sabtu ibu bangun sahur seperti biasa tetapi selepas solat subuh ibu teringin nak tidur seperti mereka dan cuba untuk lena. Boleh juga tapi badan terasa sangatlah letih ... dan payah benar nak bangun. Patutlah anak-anak ibu kalau dia tidur tak bangun-bangun dan begitu juga yang disarankan supaya tidak boleh tidur terlalu sangat di siang hari di bulan ramadan ni

Selalunya selepas subuh ibu tak pun tidur sehinggalah tengahari, barulah hendak berehat dan tidur sebentar. Tapi pagi ni ibu dah bersiap-siap awal untuk mengajak babah ke Warta di Bangi. Sesampai kami di sana kedai-kedai masih belum banyak yang dibuka, begitu juga dengan kedai cermin mata yang kami nak pergi. Sementara menunggu kedai tersebut di buka kamipun berjalan-jalan melihat barang-barang yang terdapat di Pasaraya Bintang. Sambil membelek barang-barang di situ ternampak pulak songkok dan kain pelekat, maka ibupun membeli songkok untuk uda (kebetulan uda ada ikut sama) dan juga tiga helai kain pelikat untuk along, angah dan uda tapi terlupa untuk babah. Tapi babah dah dapat kain pelikat free dah ...

Selepas tu kami keluar untuk ke kedai lain dan kedai cermin mata yang hendak kami pergi tu baru aja buka kedainya dan kamilah orang pertama yang mengunjunginya. Along dan uda mulalah sibuk memeriksa matanya, sementara ibu, babah dan zeti sibuk membelek pelbagai jenis cermin mata di kedai tersebut. Along powernya taklah banyak tapi uda powernya banyak kata penjual tersebut. Uda dah lama komplen yang matanya tak boleh nampak benda yang jauh, tapi ibu ashik terlupa aja nak bawa dia ke kedai. Kebetulan dibulan puasa ni uda tiada aktiviti di waktu pagi maka dapatlah kami bawa mereka bersama. Setelah semuanya selesai kamipun membayar deposit dan esoknya dijangka cermin mata tersebut siap.

Kemudian kami ke kedai baju dan membeli dua helai seluar dan sehelai T-shirt untuk along (RM60.00 aja), zeti pulak minta carikan baju raya untuk dia. Cari punya cari dapatlah baju kurung sehelai dan baju gaun sehelai, kesemuanya berjumlah RM85.00. Uda dan along dah mula nak balik (tak larat katanya) tapi ibu, ayah dan zeti masih lagi bertenaga dan kamipun ke kedai barang-barang dapur. Hendak tak hendak mereka kena juga ikut ibu beli barang-barang dapur dan dalam keletihan tu ... sempat juga mereka membeli shampo dan lain-lain lagi barang keperluan harian mereka.

Setelah tu kami pun terus berangkat pulang dan sampai di rumah dah pukul 2.30 petang. Kira oklah tu .... rehat sekejap dan kemudian mula operasi di dapur. Sekarang ni kira oklah di dapur sebab assistant dah boleh diharap (si zeti). Pantang aja ibu didapur dia dah mula bertanya "mama dan masak apa?" Semuanya dia nak buat, jadi ibu suruh dia potong sayur (guna pisau potong kek) selebihnya dia akan ambil untuk buat main masak-masak.

0 ulasan: