DARI IBU UNTUK PEMINAT BLOG

Tuesday, August 25, 2009

TERTINGGAL KUNCI RUMAH

SELASA (25/9/09)

Apalah ibu ni .... baru hari keempat berpuasa dia dah mula lalok ... hinggakan beg duit pun tertinggal di pejabat. Nasib baik opis tu kecil, kalau besar dan orang sentiasa bekerja 24 jam dah tentu hilang hentah ke mana, lebih-lebih lagi laci pulak tak berkunci.

Semasa balik dari kerja semalam kira ok ajalah. Seperti biasa ambil zeti dan kemudian terus balik ke rumah. Disepanjang jalan si zeti ni ashik berceloteh aja .... sebab hari ni dia dapat makan tengahari (tak puasalah tu...). Sesampai aja di rumah, terus ibu menyeluk beg besar yang berisi lauk pauk ibu tetapi benda yang dicari tak jumpa. Lah .... "beg duit ibu tertinggalah zeti". Apa lagi mulalah si dara tu memarahi ibu, nak tahu apa katanya "apalah ibu ni ashik lupa aja...". Dah lah tadi semasa melintas jalan, ibu tertinggal dibelakang dia dan tetiba motosikal meluncur laju di belakang ibu dan zeti pun berkata "nasib baik ibu tak mati kena langgar motor tadi..., kalau ibu mati nanti zeti tak ada kawanlah..." Ibupun cepat-cepat memotong cakap zeti, "Hissss .... zeti ni tak baik cakap macam tu tau ..., nanti ibu mati betul-betul baru tau..." Apalah anak dara aku ni ... cakap macam itu pada ibunya.

Nampak gayanya kenalah ibu tunggu uda atau babah balik baru dapat masuk rumah. Tapi babah balik lambat, dah nak berbuka baru dia sampai. Akhirnya ibu teringat di bawah ada public phone dan kebetulan nombor telefon uda ada ibu catit dalam dairy maka ibupun ajak zeti turun ke bawah dan menalipon uda. Ok... lega rasanya kerana uda ada bawa telefonnya dan minta uda balik bukak pintu. Fuhhhh ... selamat hari ni, kalau tidak berbukalah kami di luar tu ...

Sempat juga ibu masak sayur dan panas-panaskan makanan yang ibu beli tadi .... babah pulak beli ayam percik kegemaran uda.

0 ulasan: