DARI IBU UNTUK PEMINAT BLOG

Tuesday, September 16, 2008

IBU DAH TUKAR KOMPUTERLAH

SELASA (16/9/08)

Pagi ni zeti mudahlah nak bangun pagi tapi nak suruh dia mandi dan pakai baju sekolah, cukuplah susah. Walau bagaimanapun sempat juga di menjamah cococrunch, lepas tu kami pun ke tempat masing-masing. Sepanjang bulan ramadan ni ... punyalah jem jalan. Biasanya dari rumah ke tempat kerja cuma 20 minit tapi sekarang ni 45 minit. Ibu keluar rumah 7.15 pagi dan sampai di pejabat tepat-tepat pukul 8.00 pagi. Termengah-mengah ibu berjalan ke tempat punch kad. Balikpun sama .... kalau ada erl kan bagus, tak payah nak cari parking.

Sesampai aja di pejabat, teringat pulak tiket bas along untuk balik beraya tak dibeli lagi. Kalau tak dibeli, nampak gaya along kena beraya dengan makngahnya. Kasihan pulak dahlah 1 Oktober tu ... hari jadinya, ibu pulak tak bersama. Tentu sedih dia kan .... Tak perasan pulak 1/10/08 tu hari jadi dia. Jadi ibu pun cuba tel bas nasional bertanyakan tiket untuk 26, 27, 28, 29 & 30 tu masih ada ke tidak. Kebetulan tiket untuk 27 masih ada lagi, ibu tellah dia minta dia pergi beli tapi ... sampailah ni dia tak tel ibu lagi.

Sedang ibu memikirkan tentang tiket bas along, tetiba officer ibu datang beritahu fail meja yang dah ibu buat tu tak diterima. Hai ... bengkak ibu, kenapalah tak diberitahu awal-awal lagi contoh yang sebenarnya. Kenalah buat balik dan mereka bagi tempoh sehingga 13 Oktober ni ... tak tahulah sempat atau tidak ibu membuatnya. Setelah tu ibupun mulalah nak mengupdate yang baru tapi tetiba aja muncul orang it minta ibu pindahkan semua folder yang ada dalam pc.
Lah ... nak bagi pc baru (second handlah) rupanya. Kebetulan pulak pagi ni pc lama ibu tu buat hal lagi, macam dia tahu aja ibu nak tukar pc lain. Maka sepanjang hari ni ibu terpaksa menunggu pc baru tu dipindahkan (taklah dapat gi masak lauk hari ni). Nampaknya pc baru ni skrinnya lebih besar sama seperti kawan lama ibu punya. Oklah, janji boleh buat kerja dan boleh layari internet dan boleh pulak buat blog.

Oleh kerana ibu tak masak apa-apa pun di office tadi, maka kenalah masak di rumah. Minta-minta babah ada belilah sedikit makan sebelum ibu sempat memasak. Ibu cadang nak masak ikan sadin aja tapi teringatlah pulak daging masih ada lagi. Emmm ... masak daging kicap ajalah dan sayor campur. Akhirnya dapat juga ibu masak makan tersebut dan babah pulak ada beli mee goreng, air jagung dan bubur lambuk. Kira oklah tu ...


Maka kami pun berbukalah dengan rasa syukur atas rezeki yang ada hari ni ...

0 ulasan: