DARI IBU UNTUK PEMINAT BLOG

Saturday, May 30, 2009

TERKEDU DAN SELAMAT TINGGAL

SELASA - JUMAAT (26 - 30/5/09)

Pukul 2.00 petang seperti biasa seorang demi seorang masuk ke pejabat untuk menyambung kerja dan sebelum tu mereka sempat singgah ke tempat ibu untuk bersembang. Sedang kami tengah bergelak ketawa tetiba rakan ibu datang terus menghulurkan sampul surat yang telahpun dibaca tapi telah di gamkan semula. Ibu tak kisah semua tu sebab mereka dulu yang menerima surat tu ... Ibu dengan rasa berdebar-debar sambil mereka yang ada di tempat ibu berebut-rebut minta ibu membuka surat tersebut. Apabila dilihat, dah sah dah surat yang ibu jangkakan lama lagi ia datang tapi tak sangka ke datangannya begitu awal sekali. Surat itu meminta ibu melapor diri di Kementerian Kesihatan pada 1 Julai 2009. Maka dengan perasaan yang bercampur baur ibupun terkedu seketika.


Di sinilah tempat dimana pelbagai acara kami adakan terutama bila menjelang hari raya

Hanya tinggal tiga hari lagi ibu perlu membuat keputusan dan juga perlu mengemaskan barang-barang ibu yang masih bertaburan di sana sini. Almaklumlah dah 27 tahun berkhidmat di Bahagian tersebut dan tetiba aja nak keluar dari menjadi sebahagian ahlinya. Macam tak percaya pulak yang ibu akhirnya terkeluar juga dari senarai. Sangkaan ibu, ibu akan terus menetap di tempat tersebut hingga pencen tapi dah ditakdirkan ibu terpaksa akur dengan kada dan kadar.


Papan carta organisasi Bahagian kami
Sebelum tu ibu dah berusaha juga tanya ke sana dan ke mari, kalau ada sesiapa yang bersimpati dan ingin menolong ibu untuk terus menetap di tempat tersebut begitu juga dengan teman sepejabat ibu, mereka juga ada sama berusaha untuk tidak melepaskan ibu pergi terutamanya Ketua Kerani ibu. Tapi usaha kami tak berhasil, untuk itu jutaan terima kasih ibu ucapkan kepada mereka yang memberi pelbagai nasihat dan pandangan.

Inilah himpunan cenderahati dan hadiah yang telah ibu dan teman-teman usahakan sepanjang penempatan ibu di disini.

Sedang ibu sibuk dengan persoalan-persoalan tersebut tetiba pagi keesokan harinya dapat berita dari along yang dia dimasukkan ke Hospital kerana terjatuh dan tangannya patah, satu lagi dugaan yang datang secara tetiba aja. Nasib baiklah tempat along dekat dengan pakngahnya, dengan hati yang bercampur baur ibupun menalipon pakangah along. Kebetulan dia baru sahaja selesai bekerja dan tengaharinya pakngah dan makngah along melihat along di hospital. Kebetulan semasa mereka sampai pensyarah dan teman sekuliah along ada di sana untuk menguruskan hal pembayaran wad along. Kasihan along tak dapat menghadiri peperiksaan pada hari tu ...


JUMAAT (29/5/09)
Hari terakhir ibu di MOT

Hari ni telah mencatatkan sejarah kehidupan ibu di alam pekerjaan. Sebenarnya dah 2 kali ibu menerima tawaran seperti ini tapi semuanya ibu abaikan tapi entah kenapa kali ini tergerak pulak hati ibu untuk menerimanya. Agakahnya inilah yang dikatakan dah suratan takdir..... walaupun dalam hati bebelah bagi tapi ...... Sayang nak tinggalkan mereka yang telah banyak berjasa kepada ibu. Ibu sayang mereka semua .... tapi apakan daya tiada siapa yang menyayangi ibu ... kasihankan ibu ... tak apalah biar ibu membawa diri ... Mungkin ada baiknya penghijran ibu ni ... Walaupun dimana ibu ditempatkan nanti, kenangan indah di sana tetap bersemadi dihati ibu. Dari mula ibu menjejaki kaki (remaja) ke alam pekerjaan hinggalah kini anak-anak ibu dah besar panjang. Tak sedar masa berlalu begitu pantas sekali ... emmm ... kasihan ibu (saja nak pujuk hati yang sepi dan sedih ni ...) di situlah ibu setia berbakti mencari rezeki hingga ke hari ini. Dahlah ... tak perlu ibu cerita panjang lebar .... nanti ibu nangis lagi ....

Nak punch dah .... nampak ceria tapi di hati derita tau ...

Alhamdulillah, pada waktu-waktu terakhir masih ada insan-insan yang setia menunggu hingga ibu punch kad. Terima kasih Encik Faruq, Encik Danial dan Cik Waheeda (terima kasih menandatangani surat pengesahan persekolahan anak ibu) kerana bersusah payah membawa barang-barang ibu hingga ke kereta. Iringan kamu ibu hargai dan ibu sentiasa mendoakan kebahagian kamu semua dalam menguruskan kerja harian. Walaupun ibu tiada disana, keceriaan tetap akan berterusan. Terima kasih juga kepada Pn. Sabariah kerana sempat memberi penerangan pengiraan markah pelajaran anak ibu dan terima kasih juga kepada CC Ruslaini kerana bersusah payah menguruskan hal ibu walaupun dia begitu sibuk dengan kerja-kerja hariannya. Bagi teman-teman ibu yang lain (Norzurina, Iza dan Rozi serta semua warga maritim) terima kasih diatas cenderahati yang kalian berikan. Akan ibu simpan ia sebaik mungkin sebagai tanda kenangan. Untuk EP dan ELA Selamat Pengantin Baru, ribuan ampuna dan maaf kerana tak dapat bersama meraikan hari bersejarah kalian. Semuga kamu berdua berbahagia selalu hingga ke akhir hayat dan semuga cepat menimang cahaya mata.


Dah lah tu ... dah punch dah ......

TERIMA KASIH MARITIM DAN MOT kerana telah memberi peluang untuk ibu menimba ilmu dalam segala bidang pekerjaan. Doa ibu agar MARITIM & MOT sentiasa gah di mana saja ....

5 ulasan:

baBe_ieza said...

jangan sedey2 k..semoga gembira di tempat dan persekitaran yang baru...hehe

OM & KAY FAMILY said...

Siapalah yang tak sedih ieza, dah bertahun-tahun di sana tetiba nak ke tempat lain .. takut tak diterima di sana orang dah nak pencen katakan ...

Mrs. Hakim said...

kak kay, mel tatau pun kak kay last 29/5/09.. tak dpt jumpa kak kay..takpelah,nanti kalu mel buat open house hari raya lagi,dtg ek.moga kak kay terus dan lebih maju di tempat baru..Amin

OM & KAY FAMILY said...

Sorrylah Mei akak tak dpt nak jalan-jalan hari tu .. Tq mel buatlah nanti akak datang. Terima kasih mel ... lola ok ke?

Mama Shahmi said...

kak kay..walau dimana kita berada, kenangan di maritim tetap indah selama-lamanya. Semoga gembira di tempat baru.